Logo Dorpsquiz Kerkdriel

Spelregels & tips

Op deze pagina vind je allerlei spelregels & tips voor de quizavond. Tips zijn aanbevelingen voor de teams en hoeven niet per se opgevolgd te worden. De spelregels zijn uiteraard wel bindend voor de diverse opdrachten waar de teams zich op de quizavond aan moeten houden.
Door de tips en de spelregels ruim vooraf goed door te nemen kun je veel tijd winnen op de quizavond en je maximaal richten op de vragen. Want daar gaat het per slot van rekening om. Bovendien is dat een veel leukere bezigheid dan al het 'geregel’ eromheen.

Spelregels Dorpsquiz Kerkdriel
 • Quizavond: zaterdag 14 mei 2022
 • Het quizboek moet zaterdag 14 mei tussen 16.00 uur en 17.00 uur worden opgehaald op een nader te bepalen locatie
 • Bij ophalen van het quizboek vragen wij het inschrijfgeld á € 30,00 per team contant te voldoen. Zonder inschrijfgeld verstrekken wij geen quizboek.
 • Op zaterdag 14 mei 2020 tussen 23.00 uur en 23.30 uur dienen de quizboeken weer ingeleverd te worden op een nader te bepalen locatie
 • Quizboeken die na 23.30 uur worden ingeleverd, worden uitgesloten van deelname
 • Zorg ervoor dat je teamnaam in het quizboek overeenkomt met de naam van je inschrijving
 • Zorg ervoor dat de bladzijden van het quizboeken in de juiste volgorde worden ingeleverd. Quizboeken die niet op de juiste manier worden ingeleverd worden uitgesloten van deelname.
 • Zorg dat de antwoorden duidelijk worden ingevuld. Niet leesbare of onduidelijke antwoorden worden als fout beoordeeld
 • Voor het beantwoorden van een aantal vragen is het nodig om locaties in Kerkdriel te bezoeken. Wij adviseren hiervoor de fiets te gebruiken!
 • Veiligheid staat voorop!

Bereikbaarheid
De organisatie gaat er van uit dat de teams de gehele avond bereikbaar zijn via het opgegeven e-mailadres en telefoonnummer van de teamcaptain. De Teamcaptain wordt toegevoegd aan een Whatsapp groep. Whatsapp wordt gebruikt om eventuele algemene informatie te delen vanuit de organisatie.

Feestavond / uitslagavond
zaterdag 18 juni 2022 (nadere informatie volgt)

Tips Dorpsquiz Kerkdriel
Algemeen
 • Voeg de Kerkdrielse Dorpsquiz toe op facebook
 • Test vooraf of je internet op jullie thuisbasis goed werkt, vooral wanneer je met meerdere apparaten aan  de slag  gaat
 • Zorg dat elk teamlid jullie teamnummer en teamnaam kent. Dit zou je nodig kunnen hebben als je op pad gaat
 • Lees de spelregels en het reglement vooraf goed door
 • Zorg voor een aantal goede hulplijnen die op de quizavond bereikbaar zijn
 • Lees de vragen en instructies in het quizboekje goed door 

Hoe stel ik het beste team samen?
De Kerkdriels Dorpsquiz bestaat voor een aanzienlijk deel uit vragen die over Kerkdriel gaan of die in Kerkdriel uitgevoerd moeten gaan worden. Het is daarom raadzaam om enkele Kerkdrielse teamleden in je team te hebben die iets weten van het huidige Kerkdriel en het vroegere Kerkdriel. Of zorg voor een beschikbare hulplijn die hier enige kennis van heeft.
Er zitten ook vragen in de quiz die niet specifiek over Kerkdriel gaan. De vragen zijn erg divers. Een diverse samenstelling van het team qua leeftijd en interesses is dus een pré en vergroot de winkansen
Zorg voor voldoende mensen in je team. Wat het juiste aantal is kan de organisatie niet zeggen maar
wij adviseren minimaal 8 personen. Een goed gemengd gezelschap kan ook voordelen geven; jong en oud, denkers en doeners, talenknobbels en wiskundigen; het komt allemaal van pas! Meer dan 8 is uiteraard ook geen enkel probleem “alle beetjes helpen”
En niet te vergeten een goede teamcaptain die de taken goed kan verdelen

De beste methode voor de Quizvragen
Een quizboek vol met vragen beantwoorden is niet niks. Dat kun je op verschillende manieren aanpakken. Wij kwamen tot twee ‘uitersten’:
Je kunt de vragen één voor één met het hele team aanpakken. Deze methode heeft het voordeel dat ieders kennis of ervaring met het onderwerp ten volle gebruikt wordt. Soms kan iemand zelfs meteen al het antwoord geven. Een bijkomend voordeel is dat het erg gezellig wordt aan tafel en dat je maximaal ‘leert’ van elkaar. Het grote nadeel is natuurlijk de tijd.

Je kunt ook het quizboek uit elkaar halen en alle vragen verdelen over de teamleden. Iedereen gaat dan zelfstandig aan de slag en heeft ruim de tijd om 10 tot 20 vragen te beantwoorden. Zo lijkt het tenminste. Maar iemand kan zich al vlug een half uur verbijten in een vraag terwijl een van de andere teamleden het antwoord soms zo op kan hoesten.
De uitdaging is de gulden middenweg te vinden tussen deze uitersten. Denk daar maar eens over na…
 
Bruikbare middelen
Los van de mentale opkikkers, de geestverruimende middelen en het bakkie troost bij tegenslag zijn er nogal wat spulletjes die je op de quizavond kunnen helpen. Hieronder een korte opsomming van eventuele nuttige middelen;
Zorg dat je op de avond zelf de beschikking hebt over minimaal 2 fietsen, één of meerdere werkende computers, tablets of mobiele telefoons met internetverbinding, een printer, een digitale camera en een telefoon waarop je bereikbaar bent. Zonder deze middelen is deelname aan de Kerkdrielse Dorpsquiz vrijwel onmogelijk
Voor de thuisvragen heb je eigenlijk maar twee dingen nodig: Een goede organisatie en allerhande betrouwbare informatiebronnen. En betrouwbaar betekent hier ook goed werkend. Wat daar allemaal bij komt kijken hebben we al ruimschoots aangegeven. Alleen het potlood met gummetje is nog niet genoemd. Iemand die duidelijk en snel kan schrijven is ook handig.
Voor de doe-vragen, waarvoor je op pad moet, verklappen we niet veel. Je moet het antwoord ter plaatse ontdekken. Maar hoe? Tellen, afstand of tijd meten, gewicht bepalen, of hoef je het alleen maar te kunnen zien of lezen ?
En waar? Hoog, diep, ver of onder water … laat je verrassen. Als je op safe wilt spelen kun je het best zo veel mogelijk hulpmiddelen hiervoor meenemen.

De Locatie
De locatie waar vanuit gespeeld wordt is vrij te bepalen. Dit kan een huiskamer zijn, een sportkantine, de kantine op het werk of een café. De enige regel is dat het een locatie in Kerkdriel moet zijn.
Hou er wel rekening mee dat je groep al snel uit 8-15 personen bestaat en deze moet je wel allemaal kunnen huisvesten. Een grote tafel en voldoende stoelen zijn hiervoor zeker onmisbaar. Voldoende stopcontacten kan ook heel handig zijn om alle hulpmiddelen draaiende te houden.

Succes!
 

 
Dorpsquiz Kerkdriel